Magazine. Laadtijd: enkele seconden.

Nieuwe eigenaren hotel stoeterij De Oorsprong in draf door goed seizoen

SINT NICOLAASGA (NL) – Friesland telt een flink aantal historische logementen. De gastheren die binnenshuis hedendaags comfort bieden, over minstens vijf tot tien kamers beschikken en een goede keuken hebben, bij voorkeur streekgeoriënteerd, kunnen er een goede boterham verdienen. Want fietsen van oude herberg naar oude herberg en romantisch tafelen in de gelagkamer, salon of serre is in, weet reisorganisatie Friesland Holland Travel Service in Wolvega.

De 7-daagse Elfstedentocht op de fiets langs historische etablissementen is dit jaar één van de meest geboekte Friesland Holland-vakanties. In het rijtje slaap- en eetgelegenheden met de sfeer van weleer staan onder andere Jans van Geeske en Victor Wiendels in Rijs, De Stadsherberg in Franeker van Eelco Bootsma, Het Wapen van IJlst van Evert Schreur, de Abdij van Dokkum van Jurjen Raatjes en de voormalige Friese paardenhouderij, nu hotel De Oorsprong in Sint Nicolaasga, in het Fries Sint Nyk.

Vanessa en Jan Willem Schlösser uit Zeeland ontdekten als watersporters de schoonheid van Friesland en de interesse van toeristen voor de cultuur-historie van deze provincie. Nu runnen ze restaurant-brasserie-terras De Stoeterij en Hotel Gasterij De Oorsprong in de bossen van Sint Nicolaasga tussen de watersportplaatsen Joure en Langweer.

Lees meer

Holland Tulip Tour
Noordoostpolder: meer bloemen dan waar ook ter wereld!

De Noordoostpolder — hoofdplaats Emmeloord — is een topregio op het gebied van akker- en tuinbouw. U vindt er het grootste areaal aan tulpen ter wereld, bijna 1.700 hectare, en een 135 km lange tweedelige tulpenroute met veel extra’s, uitgestippeld door het bureau voor toerisme Friesland Holland.

Op de rijk geïllustreerde kaarten voor fietsers, automobilisten, motorrijders en touringcars, de eerste van de serie FH Hotelroutes, zijn o.a. de fietsknooppunten, lengtes van de etappes, rustpunten (deelnemende cafés, restaurants, terrassen en theetuinen) en de bezienswaardigheden vermeld. FH staat voor Friesland Holland, maar ook voor Frisian Hospitality, Friese gastvrijheid.

 hollandtuliptour010

Lees meer

Publicatiedatum: 16 november 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Hotelier Eelco Bootsma legt functie van brugwachter neer

Waterstad Franeker rekent in 2017 op véél meer boot- en fietstoeristen

FRANEKER (NL) – Het monumenten en mooie winkels rijke Franeker wil meer vaar- en fietstoeristen ter versterking van de regionale economie. Voor het vaarseizoen van 2017 echt losbarst heeft de Elfstedenstad een hele rits voorzieningen klaar, zoals passantenplekken voor sloepen en motorjachten langs de noordelijke bolwerken, inclusief sanitaire voorzieningen. Het laatste onderdeel van het driejarige programma ‘Franeker Waddenpoort’ is vernieuwing van Saakstra’s Brêge bij De Stadsherberg.

Twee bruggen zijn al nieuw: de Oosterpoortsbrug en de Stationsbrug, respectievelijk in mei en oktober 2016 in gebruik genomen. Nu is Saakstra’s Brêge bij het hotel van Eelco Bootsma, dat direct aan de stadsgracht ligt, aan de beurt. 37 jaar lang 7 dagen per week bediende de Franeker hotelier de hindernis bij zijn zaak, meldt de gemeente Franekeradeel die van Saakstra’s Brêge een vaste brug maakt. De vervanger kan alleen door lage recreatievaartuigen, als sloepen, gepasseerd worden. De brug speelt een rol in de ontsluiting van de binnenstad voor kleine vaartuigen.

Moet je gezien hebben, vindt toerist en musicus Maaike Boonstra: het stadhuis van Franeker dat tussen 1591 en 1594 werd gebouwd. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

 Moet je gezien hebben, vindt toerist en musicus Maaike Boonstra: het stadhuis van Franeker dat tussen 1591 en 1594 werd gebouwd. Het staat in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg..

Lees meer

Publicatiedatum: 10 oktober 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Dorp tussen Friese meren en IJsselmeer ligt goed in de markt

Koudum de hoogst gewaardeerde gastheer van Friesland

KOUDUM (NL) – Het dorp Koudum in de Zuidwesthoek van Friesland speelt zich aardig in de kijker. Omroep MAX maakte de afgelopen zomer een week lang live tv op gastvrij vakantiepark De Kuilart aan de Fluezen. Frieslands veelzijdigste en mede daardoor populairste hotel aan het water, Galamadammen aan de Morra, is druk met de opwaardering van het interieur van het restaurant en de tweede jachthaven. En nu heeft het in de bebouwde kom gelegen pension Perruque groot nieuws.

Nico Kuijper en Janny Kuijper-Pruiksma van het Koudumer logement runnen de populairste Bed & Breakfast van Nederland, althans volgens accommodatiebeoordelaar Zoover. De gastheer en -vrouw benaderden half Nederland, gasten die recent en ooit bij hen hadden geslapen, voor een beoordeling, een review. Het gemiddelde viel héél hoog uit: 9,4. En dan niet op de schaal van Richter, maar als een echt rapportcijfer.

Onderneemster Lilian Hermans uit Madrid en marketeer Renée Kooijman uit Bilthoven (vriendinnen, respectievelijk eerste en tweede van rechts op de foto) denken dat het de komende winter “oan giet” en begonnen zaterdag 8 oktober 2016 bij het populairste pension van Nederland, bij Perruque van Janny en Nico Kuijper (derde en vierde van rechts), aan een verkenningstocht op de fiets, uitgezet door Friesland Holland Travel. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Onderneemster Lilian Hermans uit Madrid en marketeer Renée Kooijman uit Bilthoven (vriendinnen, respectievelijk eerste en tweede van rechts op de foto) denken dat het de komende winter “oan giet” en begonnen zaterdag 8 oktober 2016 bij het populairste pension van Nederland, bij Perruque van Janny en Nico Kuijper (derde en vierde van rechts), aan een verkenningstocht op de fiets, uitgezet door Friesland Holland Travel. Fotografie: © Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.

Lees meer

Publicatiedatum: 28 september 2016 - Reporter: Albert Hendriks

“Goed gastheerschap is een sterk punt van accommodaties in Noordoost Friesland”

Jojanneke Dijkstra biedt haar gasten top onderdak en unieke beleving van Dokkum

DOKKUM (NL) – Een vrolijke meid danst door Elfstedenstad, vesting en tulpenstad Dokkum. Jonge ondernemers toeteren en groeten Jojanneke Dijkstra, eigenaresse van logiesverschaffer Booking Dokkum. Zij is na Bonifatius de bekendste Dokkumer, zo lijkt. Ook Jojanneke (26) is een ontdekkingsreiziger, weliswaar met een heel andere missie en passie. De Engelse missionaris was niet het type toerist waar Jojanneke nu op mikt.

Mei 2014 begon Jojanneke Dijkstra een luxe bed and breakfast in de voormalige herberg en distilleerderij van Fedde Sonnema in Dokkum. Sonnema Berenburg verhuisde in 1971 naar de distilleerderij van Plantinga aan de Stoombootkade in Bolsward. Info: www.dokkumerbedandbreakfast.nl en www.sonnema.nl

Mei 2014 begon Jojanneke Dijkstra een luxe bed and breakfast in de voormalige herberg en distilleerderij van Fedde Sonnema in Dokkum.
Sonnema Berenburg verhuisde in 1971 naar de distilleerderij van Plantinga aan de Stoombootkade in Bolsward. Info: www.dokkumerbedandbreakfast.nl en www.sonnema.nl

Lees meer

Meer artikelen...