Magazine. Laadtijd: enkele seconden.

TourDeFrise logoTour de Frise: genieten van de culturele en culinaire heerlijkheden van een bijzonder kustvolk

Tien dagen op de fiets door het lage land van Nederland: Friesland

WOLVEGA (NL) – Het bureau voor toerisme Friesland Holland heeft een zeer bijzondere meerdaagse fietstocht langs de cultuurhistorische highlights van Friesland in het programma: Tour de Frise. Waar de Romeinen rond de jaartelling stopten — bij de grote Hollandse rivieren — gaat u verder op verkenning in het laagste en meest schilderachtige deel van Nederland.

De Romeinen gingen, om geen grote risico’s te lopen, vriendschappelijke en zakelijke betrekkingen aan met de Friezen, sinds mensenheugenis zeer bedreven in internationale handel en scheepvaart. Dit zijn twee van de vele thema’s van uw reis door 5.000 jaar oud cultuurlandschap.

Verwonder je
Het hedendaagse arrangement is van A tot Z een Friesland Belevenis. Wie dit speciaal geformeerde 10-daagse arrangement boekt maakt kennis met UNESCO werelderfgoed, maar ook met minder bekende, verborgen schatten van de provincie Fryslân. U fietst door typisch Friese landschappen, langs meren en de zee, door nostalgische stadjes en dorpjes met schitterende winkeltjes. U krijgt een beeld van de ontstaansgeschiedenis vanaf de terpenbouw, 3.000 jaar voor Christus, tot en met de turfgraverij in de 20-ste eeuw. Eeuwenoude monumenten, waaronder de kleinste kasteeltjes en kerkjes van Europa, hebben de deuren voor u geopend. U maakt kennis met de bouw van platbodemschepen, de beroemde skûtsjes. En met de melkveehouderij en wereldwijd vermarkte Friese zuivelproducten

Friese gastvrijheid
De Friezen koesteren hun identiteit van een land van voortvarende schippers en boeren, van makers van wereldberoemde ambachtelijke en industriële producten. Ze houden de eigen taal levend, mede met behulp van ook voor gasten leuke tradities, zoals dorpsfeesten en zeilwedstrijden met historische schepen. En elkander altijd groeten is ook een goede gewoonte van Friezen, op het water en op het fietspad. U bent een gast, u bent welkom, zeggen ze daarmee: “Geniet van al het moois wat wij voor ons zelf en voor u hebben bewaard!”
De Friese keuken en streekproducten krijgt u voorgeschoteld in het restaurant van de hotels, waar u overnacht. De logementen zijn speciaal geselecteerd voor dit arrangement, zodat u iedere dag met volle teugen geniet van de sfeer van weleer en de heerlijkheden van Friesland.

Het fietsarrangement Tour de Frise: € 795,-

All-in tour: €795,–
Het 10-daagse fietsarrangement Tour de Frise kost € 795,- (2012) per persoon (bij twee personen in een hotelkamer) op basis van half pension en inclusief toeristenbelasting, bagagevervoer van hotel naar hotel, pech-onderweg-service en een uitgebreide routeinformatiepakket met kaarten en gidsen voor een goede reisvoorbereiding thuis.

9 Overnachtingen op basis van half pension:
3 x historisch hotel in Gaasterland (starthotel met parkeergelegenheid), 1 x hotel in Sneek, 1 x hotel in Leeuwarden, 1 x historisch hotel in Dokkum, 2 x hotel aan het water in Earnewâld, 1 x historisch hotel in Joure of Sint Nicolaasga.

Dag 1, een zondag:
Aankomst in een historisch logement in Gaasterland.
18.00-20.00 uur: Diner. Overnachting in hotel in Gaasterland.

Dag 2, een maandag:
10.00-18.00 uur: Friese IJsselmeerkust, Rode Klif, geschiedenis Stavoren, Schaatsmuseum en stadswandeling in Hindeloopen en terug via Koudum en Galamadammen naar hotel in Gaasterland. Lunchidee: Vrouwtje van Stavoren, restaurant ’t Havenhoofd aan de haven of vis bij zanger en vishandelaar Doede Bleeker.
18.00-20.00 uur: Diner. Overnachting in hotel in Gaasterland.

Dag 3, een dinsdag:
10.00-18.00 uur: Bezoek Sloten, kleinste stadje ter wereld, Elfstedencultuur; UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer, historische ontwikkeling visserij, Zuiderzee, Afsluitdijk, IJsselmeer en Noordoostpolder. Via de zeedijk en Oudemirdum (Mar en Klif) terug naar hotel in Gaasterland.
18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in hotel in Gaasterland.

Dag 4, een woensdag:
10.00-18.00 uur: Van Balk via Woudsend (korenmolen ’t Lam met nostalgische winkel), palingdorp Heeg naar Sneek met o.a. het Scheepvaartmuseum en stoomtrein. 18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in hotel in Sneek.

Dag 5, een donderdag:
10.00-18.00 uur: Van Sneek via Bears (Uniastate, infocentrum stinzen en staten) naar Leeuwarden (Fries Museum, Mata Hari, Oldehove). Lunchidee: Hotel en restaurant Weidumerhout aan de Zwette (Elfstedenschaatsroute).
18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in hotel in Leeuwarden.

Dag 6, een vrijdag:
10.00-18.00 uur: Van Leeuwarden naar Dokkum via deel Markant Friesland Route, zoals Burdaard met molen De Zwaluw en de terp van Hegebeintum met bezoekerscentrum. Lunchidee: Hotel en restaurant It Posthûs aan de Dokkumer Ee.
18.00 uur: Diner. 20.00 uur: Einde diner. Overnachting in historisch hotel in Dokkum.

Dag 7, een zaterdag:
10.00-18.00 uur: van Dokkum via Damwâld (De Sûkerei, wâldhúskes) en Noardburgum (klompenmuseum Scherjon) naar Earnewâld. Lunchidee: Historische restaurantboerderij De Pleats in Burgum.
18.00 uur Diner in restaurant aan het water. 20.00 uur Einde diner. Overnachting in Nationaal Park-hotel Princenhof.

Dag 8, een zondag:
10.00-13.00 uur Bezoek skûtsjemuseum De Stripe, Fries Landbouwmuseum en Bezoekerscentrum Nationaal Park (It Fryske Gea) in Earnewâld. 14.00-16.00 uur Rondvaart door Nationaal Park De Alde Feanen. Lunchidee: restaurant Pure Prince.
18.00 uur Diner in restaurant aan het water. 20.00 uur Einde diner. Overnachting in Nationaal Park-hotel Princenhof.

Dag 9, een maandag:
10.00-18.00 uur: van Earnewâld via Warten (museum Súdwâl en historische werf en restaurant It Skûthûs), Grou, Jirnsum, Terherne (Kameleon) en Goïngarijp (klokkenstoel) naar Joure (Museum Joure, Douwe Egberts, klokkenmakerijen) of St Nicolaasga. Lunchidee: restaurant De Klokkenstoel.
18.00 uur Diner. 20.00 uur Einde diner. Overnachting in Herberg Joure of De Oorsprong in St. Nicolaasga (voormalige stoeterij).

Dag 10, een dinsdag:
10.00-18.00 uur: van Joure of St. Nicolaasga (wijngaard De Heidepleats), via Sloten (zeker een tweede bezoek waard), De Jerden, oever Slotermeer, Bargebek en Balk terug naar het beginpunt, een hotel in Gaasterland. Lunchidee: restaurant in Sloten of “fish and chips” aan de loswal.
18.00 uur Einde reis. Aansluitende extra overnachting in hotel in Gaasterland mogelijk (reserveren bij boeking van het arrangement).

info

Voor nog meer informatie, mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: +31(0)561-615364